Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa640
mod_vvisit_counterTegnap1337
mod_vvisit_counterA héten3369
mod_vvisit_counterMúlt héten4944
mod_vvisit_counterA hónapban640
mod_vvisit_counterMúlt hónapban20548
mod_vvisit_counterÖsszesen2022591

Jelenlegi olvasónk: 10
Mai nap: 2024. máj. 01.

postheadericon Szentegyháza, a mennyország egyik kapuja

Az ember alapvető célja, hogy boldog legyen. A vallásos ember arra törekszik, hogy "a mennyek országába kerüljön". Bármely világnézeti megközelítésből mindez nehezen meghatározható, egységesíthető, mérhető és követhető folyamat. Hogyan érhető el a boldogság és hol a mennyország kapuja? Örökös emberi dilemmák.

 

Az én számomra a mennyország egyik kapuja Szentegyházán lelhető fel.

 

Aki már részt vett a magyar földön és azon kívül csodálatot kivívó Gyermekfilharmónia fellépésén, továbbá a szentegyházi huszárcsapat által eddig tizenegyszer megszervezett őszi hadjáraton és a hozzá tartozó hagyományőrző eseményeken, az megérti jelképes megállapításomat.

 

Sőt, ő maga is igyekszik megragadni az újabb és újabb lehetőséget, hogy lelkileg feltöltődjön, nemzeti érzéseiben megerősödjön.

 

A kereszténységben a mennyek országa üdvösséggel telített állapot. A földi életen túli boldogság helyszíne, Isten országa. Ahol Szent Péter engedi be vagy utasítja el a bebocsátást kérőket, ahol angyalok serege és segítőkész kérubok szolgálnak, ahol a megnyugvás katartikus élménye honol.

 

A szentegyházi (földi) mennyország szentpéterei az üdvösséget sugárzó Karnagy (Tanár Úr), az örökmozgó Huszárkapitány, vagy éppenséggel a lovon nyargaló Polgármester. A székely ruhába öltözött énekesek és zenészek népes gyermekserege felér az angyali kórussal, míg a zsinóros mentés daliás huszárok alkotják a kérubok közösségét. Az énekszó, a népzene, a hangszerek összhangja, a szemet gyönyörködtető viseletek biztosítják a kiteljesedő nyugalomhoz szükséges hátteret. Az egyéni boldogság, a közösségi együttlét és a nemzeti összetartozás felé vezető "mennyei úton".

 

Meglehet, nagybetűs Mennyország csak egy van, kisbetűs már több is létezik. Szentegyháza csak az egyik kapuja a mennyországnak. Még jó néhányat sorolhatnák, sorolhatnánk. Ki-ki Erdélyben vagy Partiumban, szülőföldjén maradt vagy máshová kívánkozó családja körében, közeli vagy távoli munkahelyén, közössége tagjaként rátalálhat a maga üdvösségére, ősnyugalmára, zsigeri boldogságára. És ha egyszer megtalálta földi léte boldogságának a kulcsát, már csak bebocsáttatást kell nyernie a paradicsomba. Akár Szentegyházán, akár máshol.

 

"Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt, úgy tetszik, hogy máskor is voltunk itt!"

 

ÁBRÁM ZOLTÁN

 

Beszámoló a hadjáratról az MHKHSZ oldalán: https://magyarhuszar.hu/hir/xi-oszi-hadjarat

Képtárak:

Fili arcképcsarnok - Fotók: Danis János

Őszi hadjárat 1. nap - Fotók: Garamvölgyi György

Őszi hadjárat 2. nap - Fotók: Garamvölgyi György

Nyergestető, kopjafa avatás és koszorúzás - Fotók: Garamvölgyi György

 

A lengyel turné dalai

A lengyel turné dalai

Erdélyország felől, Fiumei kikötőben

Jól van dolga a mostani huszárnak

Videók: Hagyományőrző 15. Pálffy Huszár Egyesület

 
pornhub desi sexy ass javteg.net