Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa117
mod_vvisit_counterTegnap636
mod_vvisit_counterA héten3136
mod_vvisit_counterMúlt héten4715
mod_vvisit_counterA hónapban5484
mod_vvisit_counterMúlt hónapban17670
mod_vvisit_counterÖsszesen1698598

Jelenlegi olvasónk: 15
Mai nap: 2022. dec. 10.

postheadericon Erdősítés a széldöntés helyén - több ezer facsemetét ültettek a Hargitán

Mintegy kétszáz önkéntes vett részt szombaton a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület (SZKE) és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia által közösen szervezett ültetési akcióban, amelyet a Madarasi Hargita egy már kitermelt széldöntéses részén tartottak a kisváros közelében. A későbbiekben is folytatódó megmozdulás során összesen 23 ezer fenyő- és lombhullató facsemetét helyeznek a földbe.

Meredek, sziklás hegyoldalt megmászva lehetett eljutni a Madarasi Hargita Lok elnevezésű részére, ahol mintegy kétszáz önkéntes ültetett facsemetéket. Konrád Dezsőtől, az SZKE elnökétől megtudtuk, hogy a 6,9 hektáros területen korábban széldöntések voltak, a kitörött fákat pedig kitermelték az egyesületükhöz tartozó gazdák számára. A helyszín újraerdősítése a következő lépés volt. Mint mondta, ennek megvalósításáért a Mihai Eminescu Trust Alapítványnál pályáztak sikeresen 23 ezer facsemetéért.

Ezek nagyját szombaton elültették néhány egyesületi taggal, a városvezetés képviselőivel, valamint az alapításának 39. évét ünneplő Székelyföldi Gyermekfilharmónia önkéntes diákjaival. A megmaradó facsemetéket a szervezethez tartozó gazdákkal közösen fogják elültetni az elkövetkező napokban. Azért is döntöttek így, hogy meg tudjanak felelni a járványügyi óvintézkedéseknek.

Elekes András, a Szépvízi Magánerdészet munkatársa rámutatott, összesen 16 ezer lucfenyő, 5 ezer lombhullató vörösfenyő, 1500 bükkfa és 500 hegyi juharfa csemetét fognak elültetni. Az erős gyökérzetű lombhullató vörösfenyőt sávokban helyezik el, hogy ezek így megvédjék az erdőt a nagy széltől. Ezzel a módszerrel próbálják mérsékelni a széldöntéseket. A globális felmelegedés miatt ugyanakkor egyre magasabban találni a hegyi juhar- és bükkfákat is, ezért elegyítik ezen fajokkal a fenyőerdőt.

A megoldásnak lényeges pozitív hatása is van, hiszen vegyesen ültetve gyorsabban és jobb minőségű - nem terebélyes, hanem egyenes, masszív - fák nőnek, hiszen mindegyik igyekszik a napfény felé törni. Az ilyen vegyes erdők, mindemellett lényegesen ellenállóbbak a betegségekkel, bogarakkal szemben. A lombhullató fák koronája pedig fészkelőhelyet, valamint plusztáplálékot jelent a madarak számára. A szakember arra is kitért, nagyon jó eredménynek számít, ha az elültetett facsemeték nyolcvan százaléka túléli. Az is tény, hogy amelyik őszig nem szárad ki, az már jó eséllyel megmarad. Ehhez azonban fontos a szakszerű ültetés: egymástól 1,25-1,4 méterre kell kerüljenek a kis fák és fontos, hogy jól összenyomják a gyökerekre terített földet. "Akkor tömörítettük megfelelően a földet, ha érzéssel meghúzzuk a facsemete csúcsát és az nem jön ki a talajból" - magyarázta Elekes. A kis lucfenyőknek egyébként 7-8 év kell, hogy nagyjából 1,2 méteresre fejlődjenek, ezután már akár 60-80 centimétert is nőhetnek évente, ha kedvezőek a körülmények.

A szakember egyébként a tavalyi ültetés helyszínét is megvizsgálta, elmondás szerint pedig sikeres volt az akció, hiszen a bőséges esőzéseknek köszönhetően is, kevés csemete száradt ki. Ezeket természetesen most pótolják. Közösségi összefogás Az önkéntesek között találkoztunk Gheorghe Filippel, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjével, aki jelenleg a szentegyházi rendőrség megbízott parancsnoka is. Lapunknak kifejtette, a rendőröknek nem közeledni kell a közösséghez, hiszen részesei annak, ezért is segítenek örömmel a jelenlévő kollégáival. Mint fogalmazott, hisz abban, hogy a természet meghálálja a faültetés során kifejtett erőfeszítéseiket. Konrád Dezső büszke volt arra, hogy ennyi önkéntes jött el, illetve külön örült a kisváros lentebbi távolabb eső részéről érkezőknek. "Olyan személy is volt, aki tömbházban lakik, természetkedvelőként mégis fontosnak tartotta, hogy részt vegyen az akcióban" - emelte ki.

 

Fotók: Beliczay László

Forrás: Székelyhon

 
pornhub desi sexy ass javteg.net