Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa555
mod_vvisit_counterTegnap552
mod_vvisit_counterA héten2572
mod_vvisit_counterMúlt héten4492
mod_vvisit_counterA hónapban555
mod_vvisit_counterMúlt hónapban19633
mod_vvisit_counterÖsszesen1913706

Jelenlegi olvasónk: 11
Mai nap: 2023. dec. 01.

postheadericon Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok a legfontosabb

Szemet gyönyörködtető látvány volt tegnap késő délután, amikor a Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai megjelentek Kolozsvár főterén, közös fényképet készítettek a Mátyás-szoborcsoportnál, körbejárták a teret, és a sajtó kérdéseire is készségesen válaszoltak. Kiderült, hogyan érzik magukat Kolozsváron, és miért jó a gyermekfilharmónia tagjának lenni. A hét órakor kezdődő koncerten zsúfolásig telt a Főtér. Haáz Sándor együttesvezetőtől és karmestertől megtudtuk: augusztus 20-án már Magyarországon lépnek fel, ám a szentegyházi gyermekek számára a Kolozsvári Magyar Napok is ugyanolyan fontos, mint a külföldi fellépés. A karmester elmondta: a gyerekeket arra kéri, énekeljenek tiszta szívből, és úgy képviseljék Székelyföldet, ahogy illik. Erdély a többnyelvűségéről és az etnikai színességéről híres, ezért megpróbálnak nemcsak magyarul és románul, hanem a Kárpát-medence összes nyelvén énekelni a filharmónia koncertjein.

Nagy érdeklődés övezte a Szentegyházi Gyermekfilharmónia hétfő esti fellépését a Főtéren. A koncert előtt sikerült néhány kórustagot is kifaggatni arról, hogyan érzi magát Kolozsváron.

- Csak januártól vagyok a filharmónia kórusának tagja, és eddig csak átutazóban jártam Kolozsváron. Amit ma láttunk a városból, nagyon szép volt, de Mátyás király szobra a legszebb -nyilatkozta a Szabadságnak Veres Attila 12 éves kórustag. A 12 éves Boldizsár Tamás is jól érezte magát a kincses városban, tetszett neki a látvány. A 15 éves Kele Orsolya is először járt Kolozsváron, és ő is pozitív élményekről számolt be.

- Ez lesz az ötödik turném a Szentegyházi Gyermekfilharmóniával, és nagyon tetszik Kolozsvár. Nem izgulok a fellépés miatt, inkább attól tartok, hogy valaki rosszul lesz a nagy melegtől - mondta a 13 éves Máthé Eszter kórustag, aki szerint azért jó a fili tagjának lenni, mert sok népdalt tanulnak, és számos helyre eljuthatnak, amiről majd mesélhetnek a gyerekeiknek. -Kolozsvár nagyon tetszik, főleg a templomok és az épületek. Nem izgulok a koncert miatt, már többször is felléptem - mondta bátran a 11 éves Szőcs Nóra, aki már két éve tagja a kórusnak, és az énektanulás mellett a világjárást említette a kórustagság előnyeiként. - Nekem is a város, az épületek, a templomok tetszenek, na meg a Mátyás-szoborcsoport. Nem izgulok a koncert miatt, már megszoktam az ezzel járó izgatottságot - válaszolta a 12 éves Márton Ábel, aki szintén két éve tagja a filharmóniának.

- A Szentegyházi Gyermek­filharmónia mostani turnéjának legtávolabbi helyszíne Bécs. Azt mondtam a gyerekeknek: a Kolozsvári Magyar Napokon való fellépésünk a legfontosabb, ezért jöttünk el. Kolozsvárról Magyarországra utazunk; augusztus 20-án Balatonbogláron lép fel a gyermekfilharmónia, Szent István király ünnepén. Ezt követően Zsámbékon, Balatonlellén, Máriaremetén, Bécsben és Szarvason koncertezünk. Kolozsvár a második állomása a mostani turnénak. Ezt megelőzően Gyergyószárhegyen, a falunapokon léptek fel. Az is fontos fellépés, baráti, ízes találkozás volt - ismertette a Szentegyházi Gyermekfilharmónia mostani turnéjának állomásait Haáz Sándor karmester, akitől azt is megtudtuk, hogy a 140 tagú együttesből 139 gyermek jött el. Műsorukon egyházi és történelmi énekek, illetve a karmester népdalfeldolgozásai szerepelnek. Ami a repertoár kiválasztását illeti, Haáz Sándor elmondta: izgalmas, érdekesen hangszerelt műveket választ, amelyeket tagok szívesen adnak elő. Habár a gyermekek étkeztetése a turnén megoldódott, az együttes szakácsát is elhozták, mivel a máriaremetei koncert után szeretetvendégségre várják a közönséget.

- Nehéz fenntartani a mai fiatalok érdeklődését a komolyzene iránt. Elmúlt a szavalásnak, a színjátszásnak, a zenélésnek az ideje. Nekem az a szerencsém, hogy 41 éve vagyok a pályán, ugyanazon a helyen, Szentegyházán. Most már a volt tanítványaim gyerekei járnak a filibe, és a családok azok, akik érdekeltté teszik a gyerekeket, hogy a gyermekfili tagjai legyenek. A gyerekeket arra kérem, énekeljenek tiszta szívből, és úgy képviseljék Székelyföldet, ahogy illik. Mi olyan régiót képviselünk a világban, ami a többnyelvűségéről és az etnikai színességéről híres, és ez Erdély. Megpróbálunk nemcsak román és magyar, hanem a Kárpát-medence összes nyelvén énekelni a filharmónia koncertjein, és ez a közönség számára is izgalmas. A turné a gyerekeknek nem keserű kínszenvedés, ami azt jelenti, valamit jól csinálunk. A gyerekek szeretik azt a közösségi kalandot, ami a fili kínál számukra. A közönség lelkes, ez érzékennyé teszi a gyermekeket, akik cserébe szépen énekelnek az őket tapsolóknak, viszik Szentegyháza kultúráját más vidékekre, ahol jutalmuk a taps - összegzett Haáz Sándor.

Írta: Szabadság.ro, Nagy-Hintós Diána

 

Főtér - Kolozsvár (foter.ro):

Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.

Akárcsak tíz évvel ezelőtt, idén is a messze földön híres Szentegyházi Gyerekfilharmónia nyitotta meg a Kolozsvári Magyar Napok nagyszínpadának a programját. A Fili - ahogy a zenekar tagjai becézik -nem csak a világ legmagasabban fekvő magyar városának, de a teljes erdélyi magyarságnak a büszkesége, egy példaértékűen működő közösség, amelyet Haáz Sándor zenepedagógus tart össze 37 éve. A kolozsvári koncert után a karnagyot arról faggattuk, mi a titka a Fili sikerének, hogyan lehet összetartani egy több száz tagú csapatot, de az is érdekelt, hogyan lehet egy tenyérnyi kisvárosban utánpótlást biztosítani a zenekarnak és a kórusnak.

 

A koncert előtti készülődés idején kapcsolta a TVR Cluj tévéadó Haáz tanár urat:

 
pornhub desi sexy ass javteg.net