Főoldal

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Szerencsejáték Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa328
mod_vvisit_counterTegnap491
mod_vvisit_counterA héten1382
mod_vvisit_counterMúlt héten3218
mod_vvisit_counterA hónapban10099
mod_vvisit_counterMúlt hónapban16547
mod_vvisit_counterÖsszesen1392375

Jelenlegi olvasónk: 15
Mai nap: 2021. ápr. 21.

postheadericon A Fili Lengyelországban

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia 2016-ban a lengyel-magyar szolidaritás évében hagyományos nyári hangversenykörútján Kis-Lengyelországba látogatott. A Fili négy lengyel dallal is készült, amelyeknek hatalmas sikere volt a turné koncertjein. A lengyel helyszínekre a szentegyházi huszárok és két honvédcsapat hagyományőrzői is a Filivel utaztak.

 

NYÍRADONY


A Fili  augusztus 11-én indult el hangversenykörútjára, az első helyszín Nyíradony volt.


Tókos Attila fotói                                                          Virágh Beáta fotói

 

NYÍREGYHÁZA


Másnap Nyíregyházára látogattak, az Evangélikus Nagytemplomban tartottak felejthetetlen hangversenyt, amely egyben a lengyel dalok főpróbája is volt.

Berlinger Gábor fotói                                                         Virágh Beáta fotói

 

Fekete Madonna (lengyelül) - Szélyes Boróka

 

ÓSZANDEC

 

Augusztus 13-án megindult a három filis busz Lengyelhon felé. Az első állomás Szczawnica volt, ahol a helyi iskolában tornateremben volt a szállás. Ide érkeztek az 1848/4-es szabadságharc hagyományőrző csapatai is: a szentegyházi huszárok, a 2. budai és a 47. zalai honvédzászlóaljak képviselői, akik a magyar katonai emlékhelyeken történő koszorúzásoknál, díszmeneteknél egészítették ki a Filit. Kipakolás után azonnal indultunk Ószandecbe, ahol díszmenetben vonultunk be a kolostor udvarára, ahol a Fili csodálatos hangversenyt tartott. A közönség lelkesen tapsolt, a lengyel daloknak hatalmas sikere volt. A koncert után csoportképet készítettünk a hatalmas székelykapu alatt.

Tókos Attila fotói                                                          Virágh Beáta fotói

 

Echo Televízió (Farkas Antal kisfilmje)

 

 

 

SZCZAWNICA


Másnap Szczavnica folyóján, a híres Dunajecen tutajozott a Fili és a huszárok. Tucatjával ültünk az öt kis keskeny csónakból összekötözött tutajokba és az alacsony vízállású, szeszélyes Dunajecen hosszú botok segítségével evezték le a hajókat a gorálok. A filis tutajokon természetesen daloltak a gyermekek, igazi hangulatos és gyönyörű túra volt!

 

 

 

 

 

Ebéd után a lengyel hagyományőrzőkkel együtt felvonultunk a városon keresztül a rendezvény színhelyére. Útközben Szalay és Eszterházy szobránál koszorúztunk, a honvédek díszlövéseket adtak le. Este a szabadtéri színpadon lépett fel a Fili, rengeteg néző előtt hatalmas sikerrel. Sajnos a koncert közepén leszakadt az ég és elmosta a hangverseny végét, a zenekarnak menekülnie kellett a sátortető alá.

Tókos Attila fotói                                                          Virágh Beáta fotói

 

Farkas Antal összeállítása


TARNÓ:


A harmadik nap hosszabb úttal indult Tarnóig, érkezés egy hatalmas tornacsarnokhoz, ahol a teljes Filinek és az összes hagyományőrzőnek is bőven jutott hely. Az érkezés csúszása miatt a honvédcsapatok és két huszár képviselte délben a Filit a Tarnó központjában, az örökmécsesnél megtartott katonai felvonuláson és koszorúzáson. A Lengyel Hadsereg Napja alkalmából megrendezett ünnepségre várták a magyar hagyományőrzőket is, a végén meg is tapsolták a magyar katonáinkat.

Délután a Fili sétára indult, Bem apó, az 1848/49-es szabadságharc hős tábornokának síremlékéhez vonultunk, szarkofágja egy gyönyörű parkban, hattyúknak otthont adó tavacska közepén, hat vaskos kőoszlopon nyugszik a magasban. A Fili a huszárok és a honvédek díszsorfala mellett megkoszorúzta a magyar nyelvű emléktáblát, majd körbemeneteltük a tavat és megérkeztünk a szökőkúthoz, mely mellett már várt a Filit a szabadtéri színpad. A hangverseny csodálatosan szólt, az ülőhelyek pillanatok alatt elfogytak és egyre több sétáló állt meg hallgatni a székely gyermekeket. A koncert második részében felcsendültek a lengyel dalok, a nézők együtt dúdolták a Filivel az énekeket. Csodálatos délután volt, aki arra járt, sosem felejti el! A hangverseny után a Fili sétára indult a belvárosba, megkoszorúzták a délelőtti ünnepség helyszínén az örökmécsest, majd érkeztek a buszok és visszautaztunk a tornacsarnokba.

Tókos Attila fotói                                                          Virágh Beáta fotói

 

Tisztelgés Bem tábornok szarkofágja előtt (Farkas Antal összeállítása)


LUZNA


A délelőtt csendesen telt, a szokásos pakolás, naplóírás (volt miről írni...), majd bepakolás a buszokba. Délben megindultunk Luznára, a katonai emlékhelyre. A Pustki hegy oldalában lévő temető a legnagyobb katonai temető és emlékhely, melyet az 1915. évi gorlicei áttörés során elesett magyar katonák tiszteletére emeltek. A Fili ünnepélyes megemlékezésén megkoszorúztuk az emlékművet, a magyar sírokra szalagokat tettünk, a hagyományőrző díszegység sortüzeket adott le. A megemlékezés után egy luznai parkban várták a filis gyermekeket kézműves foglalkozásokra. Megtekinthettük az első világháborús kiállítást és megkóstolhattuk az ebédre főzött helyi specialitást. Katona Csaba szakácsunk pedig a luznaiaknak főzött hatalmas megelégedettségükre. A Fili szabadtéri hangversennyel kedveskedett a helyieknek. A búcsúzkodás után a buszok megindultak Krakkó felé, ahol egy hatalmas tornacsarnok várta a gyereksereget.

 

Tókos Attila fotói                                                          Virágh Beáta fotói

 

KRAKKÓ


A reggeli hosszabb pihenő (naplóírás) után elindult a Fili Krakkó főterére, ahol a Magyar Napok keretében kulturális bemutatkozó, kézművesvásár, borkóstolók várták az érdeklődőket. A hagyományőrző díszegység is keresztül-kasul végigmenetelt a főtéren, nagy sikerük volt a járókelők körében. A Fili a szabadtéri színpadon lépett fel, a nézőtéren az összes hely egy pillanat alatt elfogyott. A lengyel dalok éneklése itt is hatalmas siker volt, de sajnos "megjött a fekete felhő" és egy hatalmas felhőszakadás a végére elmosta a nézőket... De sebaj, a színpadon rögtönzött táncház alakult ki, a zalai honvédek bemutatták toborzótáncukat, hatalmas hangulat kerekedett! A koncert után átvonultunk a Jezsuita templom udvarába, ahol főszakácsunk már csirkepaprikással várta az éhes gyermekeket. Az ebéd után visszavonultunk a főtérre, ahol elkészült a turné arcképcsarnoka, majd szabad programot kaptak a kis művészek.

A turné arcképcsarnoka (Tókos Attila felvételei)


Este a Jezsuita Templomban tartotta hangversenyét a Fili, a lengyel turné egyetlen templomi koncertjét. A templom akusztikája nagyon jó volt, különösen csodásan szólt az énekkar és a zenekar, a közönség gyönyörű koncertnek örülhetett.

 

Tókos Attila fotói                                                          Virágh Beáta fotói

 

Echo Televízió (Farkas Antal kisfilmje)

 

A krakkó koncert, amikor leszakadt az ég... (Virágh Beáta felvétele)

 

LIMANOWA


A krakkói szálláshelyen a reggelit pakolás követte, ezen a napon hosszú utazás várt a Filire: Szepesbéla érintésével Miskolcig vezetett az út. A budakeszi honvédek már korán reggel elindultak Limanowába, hogy felkeressék a katonai temetőt. Itt található Muhr Othmár ezredes sírja, aki hősi halált halt, amikor huszárjai élén vezette az 1914. novemberi limanowai áttörést az oroszok ellen, amely az 1. vh. egyik legnagyobb magyar hőstette volt.

 

A honvédeket elkísérte a Szentegyházi Gyermekfilharmónia képviseletében két filis lány és Benedek Szilárd tárogatós, Nedeczky Sándor konzullal közösen ők koszorúzták meg a lengyel-magyar barátság egyik jelképeként is ismert emlékhelyet. Az ünnepség után kötetlen beszélgetés kerekedett a limanowai polgármesterrel, a lengyel hagyományőrzőkkel, majd ők is díszlövéseket adhattak le puskáinkból.

 

 

Virágh Beáta fotói                                                   A Limanowai Történelmi Hagyományőrző Egyesület fotói

 

 

Limanowa, koszorúzás

 

Limanowa, levonulás énekszóval a lengyel huszárok csatlakozásával

 

SZEPESBÉLA


Szepesbélán a temetőben a Fili felkereste a Haáz család síremlékét, énekeltek az ősök tiszteletére. Haáz Rezső erdélyi magyar etnográfus, pedagógus, Haáz Sándor tanár úr nagyapja, 1883-ban született Szepesbélán. Évtizedek alatt egybehordta és múzeumi gyűjteménnyé rendezte Udvarhely vidéke tárgyi néprajzi anyagát; gyűjteménye lett az alapja Székelyudvarhely Municípiumi Múzeumának, amelynek első igazgatója is lett. Gyűjtőmunkájával párhuzamosan a népi mesterségek művészi értékű kincseire, a hagyományos mintákra támaszkodva népi iparművészeti mozgalmat indított, fellendítve a telekfalvi fafaragást, a korondi fazekasságot, a népi szövést-varrást is.

Tókos Attila fotói

 

Összefoglaló kisfilm - készítette: Farkas Antal


A beszámolót összeállította: Berlinger Gábor

 

A lengyel beszámolók:


Ószandec:

http://www.starosadeckie.info/wydarzenia/orkiestra-chor-filharmonii-dzieciecej-siedmiogrodu-starym-saczu/

Szczawnica:

http://www.pieninyinfo.pl/aktualnosci/kolejny-festyn-rodzinny-zwiazku-podhalan-za-nami-5281

Tarnó:

http://www.tarnow.pl/Galeria/Galeria-Miasto/Galeria-Miasto-2016/Obchody-96.-rocznicy-Cudu-nad-Wisla

Limanowa:

http://www.miasto.limanowa.pl/pl/4906/13407/wegierscy-rekonstruktorzy-na-jabloncu.html

http://www.limanowa.in/wydarzenia/news,32334.html

http://www.lsho-jabloniec1914.pl/aktualnosci;salut-184849es-szabadsagharc-budai-2ik-honvedzaszloalj-na-jabloncu,47.html

 

Leslie Czyzyk (Laci bácsi) fotói a turnéról az alábbi linken megtekinthetők, letölthetők!

 

16.08.12   01. Nyíregyháza, Luther téri evangélikus templom, koncert
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=ac5cd7145148d150522079b0f9e3997716.08.13   02. Szczawnica
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=04da3fe0a9232b20c54c978025eded8d


16.08.13   03. Stary Sacz (Ószandec), Klarisszák temploma + kolostorának udvara. Koncert
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=f824ae327651e47a40ce173c9ee8a285


16.08.14   01. Szczawnica
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=fe62a800de3d147a90adb573a07ffb84


16.08.14   02. Szczawnica, tutajozás
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=a9630f588543d1e374bb26ca1ef79671


16.08.14   03. Szczawnica, koszorúzások. Esterházy János emléktábla is.
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=e86c192842d61ad680d5aef7d4fbd0bc


16.08.14   04. Szczawnica, ebéd + szabadidő
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=03ff2e1485b24f19fb6d8bc33938a504


16.08.14   05. Szczawnica, koncert. (A végén eső.)
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=201a48a5961b87d6de1dcad4392973f5


16.08.15   01. Szczawnicza, reggel
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=ab3c0a1318812814680f87e079c4bcfe


16.08.15   02. Tarnów, hagyományőrző honvédeink a városban
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=a5dee850f0d6bc680af025ba3ec2d910


16.08.15   03. Tarnówi iskola, érkezés után
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=661e02ea3a4047a8bca957dc2d444dfc


16.08.15   04. Tarnów, Park Strzelecki, Bem tábornok örök nyugvóhelye. Koncert
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=452bfda855f1a675ed24a0949aebab78


16.08.15   05. Tarnów belvárosában. Bem szobornál is. Koszorúzás az ismeretlen katona emléművénél
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=85bc7d58aea93d372f506b78f8597254


16.08.15   06. Tarnów, tornaterem
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=070e5704025e9088471df3f76788e5ff


16.08.16   01. Tarnów, iskola
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=ff7ebe814ecdfc31c16ff4e709b8d9a1


16.08.16   02. Luzna, I. világháborús temető. Koszorúzás
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=3af00d935e8788e55a313c6bdf411c2f


16.08.16   03. Luzna. Polgármester is.
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=725a7e51b252025275dea00b33ab1718


16.08.17   01. Krakkó, tornaterem
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=9ace29b64b1590fe256eb1c4204cc6d9


16.08.17   02. Krakkó, Rynek 1. Koncert. (A végén eső.)
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=f06af10f54512cc9b263afd7defed7dc


16.08.17   03. Krakkó, templom-kert. Ebéd
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=e067106d3c1dfe19fdd99f7a4ded17e2


16.08.17   04. Krakkó, gyalog a Rynekre
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=85824a0f6385033139582a1ff08315b9


16.08.17   05. Krakkó, Rynek 2
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=0e4370ef937874d53acde8b0f870e04b


16.08.17   06. Krakkó, Jezsuita templom. Koncert
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=a6e1fba1a874bdeda5902d30372a74d6


16.08.18   01. Krakkó, iskola
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=1753bfc9e4e788b7d9f1f48d8eaa44cd


16.08.18   02. Limanowa, a polgármester is. Megemlékezés a hősökre.
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=c845d7e6f6386fd28a089b723d424059


16.08.18   03. Szepesbéla, temető
https://daten.speicherbox.ch/public.php?service=files&t=f96055e88dbe29fd80bbb3b925e1a71d

 
pornhub desi sexy ass javteg.net