Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa200
mod_vvisit_counterTegnap365
mod_vvisit_counterA héten2141
mod_vvisit_counterMúlt héten2877
mod_vvisit_counterA hónapban12419
mod_vvisit_counterMúlt hónapban14854
mod_vvisit_counterÖsszesen1759586

Jelenlegi olvasónk: 21
Mai nap: 2023. márc. 25.

postheadericon Mester és tanítványa

Nemeth Geza Emlekdijat vehetett at Haaz Sandor zenetanar es tanitvanya, Daniel Kinga vasarnap a csikszeredai reformatus templomban az Istentiszteletet kovetoen. A Magyar Millennium eveben alapitott dijjal olyan kereszteny pedagogust es az altala javasolt tanitvanyat jutalmazzak, aki kiemelkedo tevekenysegevel hozzajarul a magyar kultura megmaradasahoz, tovabbadasahoz.

 

A csikszeredai Nemeth Geza Egyesulet szervezeseben megtartott atadasi unnepsegen Haaz Sandor, a kivalo tanar, karvezeto, a Szentegyhazi Gyermekfilharmonia megalapitoja, vezetoje es az altala javasolt tanitvanya, Daniel Kinga (laudator Nagy Eszter) vehette at a Nemeth Geza Emlekdijat.

 

Az Emlekdij, melyre az iden Csikos Klara nyug. tanar volt az eloterjeszto, a husz eve alapitott Nemeth Geza Egyesuletet osztja ki a Magyar Kultura Napjahoz legkozelebb eso vasarnapon, azzal a cellal, hogy felhivjak a figyelmet a pedagogusok munkajara, a magyar kultura apolasara.

 

A Szentegyhazi Gyermekfilharmonia sokkal tobb kulturalis jelensegnel - hangsulyozta unnepi beszedeben Zsigmond Barna Pal, Magyarorszag csikszeredai fokonzulja. Ugy veli, "mindazok, akik reszeseve valtak a gyermekfilharmonianak, nemcsak a zenere es az egymasra valo hangolodast tapasztaltak meg, de ez a kepesseg az eletuket, az embertarsi kapcsolataikat is meghatarozta, illetve meghatarozza."

 

Nagy Eszter, a szentegyhazi Gabor Aron Szakkozepiskola magyar szakos tanarnoje laudaciojaban ramutatott, a gyermekfilharmonia elsodleges celja a hagyomanyorzes. Emellett olyan nem titkolt celjuk is van, hogy a muzsikaszo, az enekles, a nepdal erejet felhasznalva kozosseget teremtsenek. Haaz Sandort hiteles embernek nevezte, aki valamifele varazslatot uz a gyermeklelkekkel. "Kulon tisztelet a tanar urnak azert, hogy zenei anyanyelvunk, tehat az anyanyelv apolasara, a legnemesebb hagyomanyaink orzesere nevel, es nemcsak a gyermekkozosseget, hanem annak szukebb es tagabb kornyezetet is. Az o munkaja es a gyermekfilharmonia lete nyitotta ra sok ember szemet es szivet arra, hogy nemcsak tenferegnunk kell, hanem dolgunk, feladatunk van ebben a vilagban itt es most" - emelte ki.

 

Haaz Sandor Daniel Kingat a megye egyik legjobb enekesekent emlitette. A 17 eves szentegyhazi lany a csikszeredai Nagy Istvan Muveszeti Iskola diakja. "Masodikos koraban hallottam eloszor enekelni. Azert mondtam, hogy o a legkedvesebb tanitvanyom, mert o okozott a legtobb lelki turbulenciat az enekeivel az elmult evekben" - mondta Haaz Tanar Ur, aki azt is hangsulyozta, hogy a filharmonia mukodeset szamos pedagoguskollegaja is segiti.

 

 

Haaz Sandor Tanar Ur 1955. december 24-en szuletett Szekelyudvarhelyen. A marosvasarhelyi Muveszeti Gimnazium zene szakos diakjakent hegedut es bracsat tanult, 1974-ben erettsegizett. Felsofoku tanulmanyait a marosvasarhelyi tanarkepzo foiskola zene szakan kezdte. 1978-ban kerult zenetanarkent Szentegyhazara, kozben levelezoi tagozaton elvegezte a kolozsvari konzervatorium zenepedagogiai szakat.

 

1982-ben lepett fel elso izben egyutt az iskola zenekara es enekkara, es az igy letrejott egyuttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmonia nevet, amelynek tevekenysege a mai napig tart. Haaz Sandort munkassagaert az evek soran szamos kituntetesben reszesitettek: 1993-ban megkapta a Magyarok Vilagszovetsege dijat, 1998-ban a Szechenyi Tarsasag dijat, 2003-ban a Magyar Orokseg dijat, 2005 ota a Magyar Muveszeti Akademia tagja, 2006-ban Bartok Bela, 2010 marciusaban A Tehetsegek Szolgalataert emlekdijban reszesult, 2011 marciusaban Kolozsvaron a Mentor-dijat, szeptemberben Csikszeredaban pedig a Magyar Koztarsasagi Erdemrend tisztikeresztjet vette at.

 

Haaz Tanar Ur faradtsagot nem ismerve vezeti a Gyermekfilharmoniat immar 33. eve. A Gyerekfili evente atlagosan harminc fellepesen vesz reszt, a hosszu evek soran a Fili lassan kozelit az ezredik hangversenyehez. Az 1990-es elso anyaorszagi kiszallas ota evente ketszer, nyaron es telen kulfoldi, foleg anyaorszagbeli, hangversenykorutra is utazik a Fili. Kiemelkedo fellepeseik kozott tartjak szamon a torokorszagi, brusszeli, svajci korutjaikat. Emellett a parlamenti koncertjeik, a debreceni viragkarneval, marosvasarhelyi Kulturpalota, Urania Filmszinhaz, valamint Magyarorszag legszebb szekesegyhazaiban valo fellepeseik eletre szolo elmenyek.

 

Tanar Ur vezetesevel szervezik evi rendszeresseggel a Homorodmenti nepdalvetelkedot, a Butorfesto tabort, valamint a Primaskepzo tanchaz tabort is. A gyonyoruen festett butorok es a rendezvenyek a regi falu szellemet idezik szekhelyukon, a Muzeum Szalloban, mely mara szellemi muhellye notte ki magat. A Gyermekfilharmonia minden evben a szentegyhazi huszarokkal kozosen lep fel az Oszi Hadjaratok esemenysorozaton.

 

Daniel Kinga 7 eve tagja a Gyermekfilharmonianak, elso turnejan 2008 telen vett reszt, amely az anyaorszagba vezetett. Az elso, erdi koncerten mar szolistakent orvendeztette meg a kozonseget, azota a hangversenyek tobbsegen nem maradhattak el csodalatos szoloenekei.

 

A Haaz Tanar Ur altal megzenesitett, kozkedvelt  Baranykas dalok sok even keresztul Kinga szoloenekevel zendultek fel, a kozonsegnek ugy tunt, mintha a zenemu "Kingara irodott" volna. Filis "palyafutasa" alatt Kinga mintegy haromszaz hangversenyen vett reszt, szinte sohasem hianyzott a probakrol es a fellepesekrol.

 

Kinga az elmult evekben szamos nepdalversenyen vett reszt, sok szep, ertekes dijat begyujtott es ezzel o is kicsit hozzajarult a Gyermekfilharmonia elismertsegehez. Kinga 2012. aprilisan a Szekelyfoldi Nepdalvetelkedok Dontojeben harmadik lett, majd oktoberben orszagos elso helyezett lett az Oszirozsa Orszagos Magyar Nepdalvetelkedon. Tobb izben szerepelt kivalo eredmennyel a Homorodmenti-, a Hajnal Akar Lenni-, es az Udvarhelyszeki nepdalversenyeken is.

 

A dijatadas utan Kingat felkerestem par kerdessel:

 

- Mire vagy a legbuszkebb a filis eletedbol?

- Arra, hogy nagyon sok nepdalt megtanulhattam.

 

- Melyik volt a kedvenc szoloeneked?

- A "Mit busulsz kenyeres"!

 

- Mit jelent szamodra a Tanar Ur?

- Tanarbacsival nagyon kozvetlen kapcsolatban vagyunk. O a peldakepem, felnezek ra! Neki koszonhetem a sikereim java reszet. O nyitotta fel a szemem, hogy milyen ertekes a zene es a nepkultura.

 

"Hegyek, volgyek kozott" - Adventi hangverseny Erden, 2008. december 21.

 

"Ez a vonat, ha elindul" - Nemzeti Osszetartozas napi hangverseny az Orszaghazban 2013. 06. 04.-en.

 

KEPTAR A DIJATADASROL

 

Lejegyezte: Berlinger Gabor

Kepek: Tokos Attila, Berlinger Gabor

Reszletek a Szekelyhon.hu oldalrol.

 
pornhub desi sexy ass javteg.net