Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa364
mod_vvisit_counterTegnap631
mod_vvisit_counterA héten4011
mod_vvisit_counterMúlt héten3976
mod_vvisit_counterA hónapban995
mod_vvisit_counterMúlt hónapban21710
mod_vvisit_counterÖsszesen1981880

Jelenlegi olvasónk: 7
Mai nap: 2024. márc. 02.

postheadericon Farkaslaka - Írók Hete

Ezalkalommal a több mint negyven éves Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a Fili karnagya, Haáz Sándor zenetanár volt a rendezvénysorozat vendége, akivel Farkas Antal operatőr, televíziós szerkesztő beszélgetett.

A két férfiú barátsága még a marosvásárhelyi középiskolás évekre nyúlik vissza. Az utóbbi tizenkét évben, amióta elkezdődött az együttes világkörüli és jó értelemben vett odüsszeája, ez a kapcsolat tovább erősödött.

A karnagy arra kérte a fotós-operatőrt, hogy segítsen a turnék megszervezésében és az utazások során dokumentálja az eseményeket.

A Fili 2011-től kezdődően "kilépett" a Kárpát-medencéből, Belgiumban, Svájcban, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, a Skandináv-államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban turnézott.

Ezen a nyáron Angliába látogattak, ahol Londonban és Manchesterben léphettek fel.

Haáz Sándort a módszertanról is faggatta Farkas Antal, hogy az érdeklődők megtudhassák, mi a siker titka. Másfélszáz tagja van az együttesnek, de négyévente - hiszen érettségiig tart az aktív tagság, utána "öreg" filiseknek számítanak a kórus és a zenekar tagjai - teljesen kicserélődik az emberanyag...

A karnagy elmondta, hogy az évek során kristályosodott ki a mai forma. Mindenekelőtt a legfontosabb a fegyelem - mondotta - a gyermekeknek el kell fogadniuk a játékszabályokat és úgy kell részt venniük a közös munkában, hogy mindenki erősítse az összhatást. Katonás fegyelem uralkodik a Fili berkeiben.

Hogy mi a legnagyobb hozadéka a Fili létezésének??

 

Elsősorban az, hogy a "legmagasabban fekvő székely városban" a mai aktív népesség jelentős része megtanult kottát olvasni, énekelni, részt venni a közösségi munkában, s nem utolsó sorban: megtanult zenélni. Többen különböző együttesekben játszanak a kisvárosban, vagy másutt, ahová később elvetette őket a sors, sokan választották a pedagógusi pályát, néhányan éppenséggel zenetanárok lettek az itteni "előnevelés" hatására. Fontos megjegyezni, hogy itt nincsen művészeti líceum, nincsen hivatalos zenei képzés, hanem a Filin belüli módszertannak, a következetességnek köszönhetően sajátítják el az ismereteket. Lelkes amatőrök, akik aztán a civil életben, a munkájukban, a családjukban is hasznosítják az itt tanultakat.

Sok országba eljutnak, a legkülönbözőbb élethelyzetekben tanulnak meg viselkedni. Biztos, hogy erősödik a stressztűrő képességük, jó irányba fejlődik a problémamegoldó érzékük. Hogy negyvenegyedik éve működik az együttes - 1982 óta létezik (!), gyakorlatilag felőleli Haáz Sándor teljes pedagógusi pályafutását - , akkor ez azt jelenti sok esetben, hogy a mai gyerekek szülei, nagyszülei is filisek voltak. A filis szellem áthatja a település minden szintjét, úgy a civil mozgalmakban, mind a hitéletben, mind a helyi gazdaság lüktetésében, az önkormányzaton egyaránt megmutatkozik a pozitív hatása.

A Gyermekfilharmónia tartást ad a kisvárosnak


A Fili nélkül Szentegyháza még mindig a posztszocialista monoindusztriális környezet lebomlása utáni letargiában szenvedne. Több mind bizonyos, hogy az itt tanult módszerek is segítették az új létezési formák helybeni megvalósulását.

 

Ez egyike a Farkas Antal által készített összeállításoknak. A YouTube videómegosztón több hasonló felvétel is található:

Megtekinthették a jelenlevők az angliai út rövid mozgóképes összefoglalóját, majd a beszélgetés kötetlenné vált.

 

Forrás: Élő Székelyföld

 
pornhub desi sexy ass javteg.net