Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa581
mod_vvisit_counterTegnap552
mod_vvisit_counterA héten2598
mod_vvisit_counterMúlt héten4492
mod_vvisit_counterA hónapban581
mod_vvisit_counterMúlt hónapban19633
mod_vvisit_counterÖsszesen1913732

Jelenlegi olvasónk: 11
Mai nap: 2023. dec. 01.

postheadericon Ezer Székely Leány Napja: az utánozhatatlan kulturális közösségi élmény

A hagyomány és a hit megtartó erejét tapasztalhatták meg idén is azok, akik július 2-án, az Ezer Székely Leány Napján magukra öltötték a népviseletet és kilátogattak a csíksomlyói Hármashalom-oltárhoz.

A csíkszeredai Szabadság téren kezdődött az idei Ezer Székely Leány napi viseletmustra és a közös tánc, amelyen Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke is köszöntötte a népviseletbe öltözött egybegyűlteket.

Bár korábban úgy volt, hogy idén a törvény értelmében nem lehet szekeres és lovas felvonulást tartani, lakossági nyomásra mégis sikerült megoldást találni. A szekeresek és a lovasok a Temesvári sugárút zöldövezetén gyülekeztek, majd a körtánc után az esemény idejére lezárt útszakaszon vonultak a csíksomlyói nyeregbe, ahol szentmisével folytatódott az Ezer Székely Leány Napjának ünnepi programja.

Elkerülte a vihar Csíksomlyót és az ott zajló Ezer Székely Leány Napja rendezvényt, így nem kellett félbeszakítani a reggeltől délutánig tartó programsorozatot, és a hagyományosnak számító népviseletes csoportkép is elkészülhetett. A legnépesebb küldöttséggel ezúttal Csíkszereda volt jelen.

A Csíkszereda központjában tartott körtáncot és a lovas, szekeres felvonulást követően késő délutánig zajlottak az Ezer Székely Leány Napja rendezvény programsorozatai a csíksomlyói nyeregben, ahol népi játékokon, hagyományos termékvásáron, a meghívott néptánccsoportok fellépésein, népi mesterségbemutatókon, közös táncon vehettek részt a népviseletbe öltözött érdeklődők.

Az eseményen fellépett a Szentegyházi Gyermekfilharmónia kórusának egy része Haáz Sándor karnagy vezetésével, majd pedig a meghívott néptáncegyüttesek ünnepi műsorait lehetett megtekinteni, majd kiértékelték és díjazták a népviseleteket, és átadták az esketőszékeket.

Forrás: Székelyhon.ro

Fotók: Veres Nándor

 
pornhub desi sexy ass javteg.net