Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa58
mod_vvisit_counterTegnap564
mod_vvisit_counterA héten1537
mod_vvisit_counterMúlt héten4033
mod_vvisit_counterA hónapban58
mod_vvisit_counterMúlt hónapban19156
mod_vvisit_counterÖsszesen1732371

Jelenlegi olvasónk: 7
Mai nap: 2023. febr. 01.

postheadericon Lassan negyed évszázados a Homoródmenti Népdalvetélkedő

Öt település szerepelt az idei Homoródmenti Népdalvetélkedőn. A több mint két évtizedes hagyománnyal rendelkező versenyre és találkozóra a külföldi és régión kívüli népdalénekesek, valamint csoportok idén nem csatlakozhattak, de így is sikerült immár huszonnegyedik alkalommal megszervezni az eseményt.

 

Idén 24. alkalommal szervezték meg a Homoródmenti Népdalvetélkedőt Szentegyházán. A családias hangulatú megmérettetésnek 1998 óta van hagyománya: a színpadot a tradicionális paraszti házak tisztaszobájaként rendezik be, ahol a két Homoródmente településeinek "családjai" vonulnak fel. Minden faluból kicsitől nagyig várják a jelentkezőket, hiszen az egymással versenybe szálló szólóénekesek dalai között a nagycsalád többi tagja közösen is énekel.

Bágyi Bencze Jakabtól, Homoródszentmárton község kultúrfelelősétől tudtuk meg: minden versenyzőnek tíz népdallal kell készülnie, amelyek közül egyet saját választásra, egy másikat pedig a háromtagú zsűri döntése alapján ad elő. A díjazottakat életkoruk szerint osztották kategóriákra: a fiatalokat és a szépkorúakat külön értékelték.

 

A Gyermekfilharmónia Alapítvány szervezésében megvalósuló esemény idén szűkebb körben zajlott. Bágyi Bencze Jakab szerint ez értelmezhető a koronavírus-járvány egyik szociális mellékhatásaként is. Részükről a Nagy-Homoródmente egy családba tömörülve jelent meg a versenyen, így Homoródszentmártonon kívül csupán Szentegyházasfalu, Szentkeresztbánya, Kápolnásfalu és Homoródalmás nevében jelentek meg résztvevők. A korábbi évekkel ellentétben, a más vidékről érkező versenyzők száma is csökkent. Tavaly, de még inkább tavalyelőtt: Erdővidékről, Csángóföldről, Magyarországról is érkeztek, viszont ebben az évben kizárólag a helyi egyesület, a Szentegyházasfalvi Huszárok léptek fel.

 

A megmérettetésen több tucat népdal hangzott el, idén különösen választékos gyűjteménnyel készültek a fellépők: kevés volt az ismételten felcsendülő dallam. Legkisebb családdal Homoródszentmártonból érkeztek, hiszen a községből összesen huszonöten jelentek meg a szentegyházi alkalmon, viszont a csapat egyik versenyzője, Sata Attila díjat is vitt haza a saját kategóriájában.

 

Az eseményen a népdalok mellett a népviselet is fontos szerepet töltött be: minden fellépő székely ruhában jelent meg. A megszokott lányos, élénkpiros mellények és szoknyák mellett a különböző generációkra szabott viseletek is megjelentek, valamint követhető volt a faluról falura változó táji vagy helyi jegyekkel díszített kötények, inggallérok variációi is.

 

Az esemény végén, a díjak kiosztása után átadták az ajándékcsomagokat, valamint minden résztvevőnek hang- és képanyagot tartalmazó cédét ajándékoztak emlékül. A maradni vágyókat idén is szívesen marasztalták beszélgetésre, borozásra, éneklésre.

 

Írta: Demeter Adél-Hajnalka

Fotók: Katona Szabolcs

Forrás: Hargita Népe

 
pornhub desi sexy ass javteg.net