Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa29
mod_vvisit_counterTegnap564
mod_vvisit_counterA héten2292
mod_vvisit_counterMúlt héten3681
mod_vvisit_counterA hónapban29
mod_vvisit_counterMúlt hónapban19156
mod_vvisit_counterÖsszesen1732342

Jelenlegi olvasónk: 8
Mai nap: 2023. febr. 01.

postheadericon Huszáros koncert az erődben

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia meghívást kapott a Felvidéki Hadjárat hagyományőrző rendezvényre, amely szombaton Dél-Komáromban a Monostori Erődben, vasárnap Észak-Komáromban az Öregvárban került megrendezésre. A Fili megtekintette a hadibemutatót, majd a csatatéren felállított pódiumon "huszáros" koncertet adott az Erődben.

A Fili Biharkeresztesről érkezett közvetlenül a "harcztérre", a csatabemutató elkezdésével megvárták a szervezők a gyermekeket, hiszen ilyen típusú élmény otthon nem érheti őket a pirotechnikai szabályozás miatt. Az anyaországi hadibemutatókon ugyanis nemcsak "szólnak az ágyúk, ropognak a nehéz fegyverek", hanem komoly robbanások kísérik a lövéseket. A gyermekek hangos ovációval és tapssal díjazták az élő hadiélményt.

A csatajelenetek között az elfoglalt faluban toborzást is eljátszottak a hagyományőrzők, amely kardos verbunkkal kezdődött. A Filiből Haáz Sándor tanár úr és Tankó Gábor brácsával húzta a toborzótáncot, majd a gyerekeket is bevonva, tábori sapkát a fejükre helyezve össztánc, majd rövid alaki kiképzés alakult ki.

A hadibemutató a komáromi kapituláció bemutatásával végződött, de a filiseknek láthatóan így is nagy élmény volt az élő történelemóra.

A hadibemutató után a csatatéren került felállításra a Szentegyházi Gyermekfilharmónia pódiumrendszere, közben a gyerekek már készültek a koncertre, piroslott a környék a sok szép székelyruhától, csodálatos hajfonatokat készítettek a lányok egymásnak, a zenekar rendezte a hangszereket és kottaállványokat.

A Fili szombat reggel Biharkeresztesről indult a pénteki koncert után Komáromba.

A Monostori Erődben ritkán látható, egyedi, "huszáros" koncerttel lépett fel a Fili, az első felvonásban népdalokat énekeltek, majd elhangzott a "Gyertek székely fiúk" című katonadal, melyre bevonult és felmászott a felső sorba a szentegyházi huszárok és a budai, szegedi, zalai honvédok különítménye és a katonadalokat együtt énekelték.

A koncert rövid szünetében Berlinger Gábor, a Budai 2. Honvédzászlóalj parancsnoka adta át a Cserey érdemrend polgári változatát Haáz Sándor tanár úrnak és a katonai változatát Ugron András obsitos tábornoknak az 1848/49-es szabadságharc hagyományápolásáért végzett kiemelkedő és áldozatos munkájukért.

A hangverseny végén a nézők együtt énekelték zászlót lengetve a Filivel a Klapka indulót, Komárom dalát, amelynek a várfalak között különösen felemelő hangulata volt.

(fotók: Pető István)

Az este nem maradhatott el nótaest nélkül, az Erőd ágyútermében hajnalig szóltak a katona- és népdalok és a hagyományőrző bajtársak eszmecseréje.

A Fili az Erőd Guyon termében "tábori körülmények" között pihent le, de a gyerekek lelkesedéssel viselték a nem mindennapi szálláshelyet.

Vasárnap délelőtt a hagyományőrzők a filis gyerekeknek tartottak egy fegyverzeti bemutatót, a nagykorúak lőhettek is pisztollyal, puskával, ágyúval, több tüzéravatás is történt az ágyúkra fektetve.

Tankó Gabi és Elekes Dani besoroztatott és a Budai Honvédek kötelékében átvonult Észak-Komáromba, ahol részt vettek a Klapka szobornál a koszorúzáson és az Öregvárban a csatabemutatón, így képletesen filisek is harczoltak Felvidéken.

Sajnos a szlovákiai pandémiás határátlépési szabályok miatt a Gyermekfilharmónia nem tudott átmenni Felvidékre, de így is a két katonagyerek mellett két filis kislány is képviselte a Filit a Klapka-szobornál és az Öregvárban a fesztiválon énekeltek is. A Fili zászlaját is büszkén magukkal vitték.

Budai Honvédek beszámolója - Dél-Komárom, szombat

Budai Honvédek beszámolója - Észak-Komárom, vasárnap

Fotók:

Katona Szabolcs fotói a csatáról, koncertről

Csatabemutató - Pető István fotói

Szentegyházi Gyermekfilharmónia huszáros koncertje - Pető István fotói

Katona Szabolcs fotói a vasárnapi programokról

 
pornhub desi sexy ass javteg.net