Főoldal

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Szerencsejáték Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa579
mod_vvisit_counterTegnap607
mod_vvisit_counterA héten4148
mod_vvisit_counterMúlt héten3956
mod_vvisit_counterA hónapban15932
mod_vvisit_counterMúlt hónapban18202
mod_vvisit_counterÖsszesen1509208

Jelenlegi olvasónk: 8
Mai nap: 2021. nov. 28.

postheadericon Harmincnégy éves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia

Fennállásának 34. évfordulóját ünnepelte a hét végén a Szentegyházi Gyermekfilharmónia. A 140 tagú gyermekkórus és zenekar koncertekkel, fáklyás felvonulással, táncházzal és nótaesttel ünnepelte a születésnapot. Haáz Sándor karnaggyal beszélgettünk.

szentegyhazi_gyermekfilharmonia_ta-9255_bA mintegy 140 tagot számláló zenekar és kórus, illetve vezetője, Haáz Sándor

- Miben volt egyedi és a korábbiaktól eltérő az idei Filinapok?

- Minden évben különleges a Gyermekfilharmónia születésnapja. Az évfordulókon mindig rácsodálkozunk arra, hogy ennyi év után is működik és képes újjáépülni a mintegy 140 tagot számláló zenekar és kórus. Tulajdonképpen addig jó a születésnap, amíg nem másabb a megszokottnál. Ha megváltozna, azt jelentené, hogy valami miatt ez a folytonosság csorbát szenved, és azt nem igazán akarom. Ami a tavalyi születésnapunkhoz képest újdonság volt, hogy repertoárunkban idén is tudtunk újítani. Három nagyszerű darabot sikerült idén előadni: a Graf Zeppelin-indulót (ami egy igényes és nagyon nehéz zenekari mű), ugyanakkor egy jópofa, tréfás gyerekdalcsokrot, valamint egy egyházi éneket, amiben a régi filisek is, mostani kolléganőim egy gregorián énekszólót kaptak. Ez utóbbi különleges élmény volt, mert a korosztályokat eddig nem "vegyítettem". Úgy vettem észre, hogy a kórus meghatódottan kísérte a "betétdalt", amit a régi filisek énekeltek.

Már megszokott, hogy a Filinapokon van a legnagyobb létszámú kórus, hiszen itthon vagyunk, és ilyenkor az alsóbb korosztályok is fellépési lehetőséget kapnak. Engem nagyon feldob, hogy ötsoros kórusnak tudok vezényelni, mert tudom, hogy ebből az alsó két sor a "jövő zenéje", mivel rájuk négy-öt év múlva is tudok számítani, ami azt jelenti, hogy biztosított a folytonosság.

szentegyhazi_gyermekfilharmonia_ta-9380_b

- Hogyan látja a zenekar jövőjét, van-e utánpótlás?

- Amire egy kicsit félve gondolok, az a zenekar, hiszen jelenleg zömében 16-18 éves gyerekekből áll, és ők jövőre már várhatóan pakolnak s távoznak a Fili kötelékéből. Sok munkával zenekar-utánpótlást kell biztosítanom, ami egy 70-80 énekes repertoár esetében nem könnyű, hiszen mindezt újra kell tanulni. Azoknak, akik elmennek a zenekarból, sok van a tarsolyukban, akik viszont a helyükbe jönnek, nem fog egyhamar ilyen színvonalon szólni a hangszerük, mindezek ellenére látom a 3-4 év múlva a mostaniak helyébe lépő következő generációt. Remélem, hogy jövőre, a Gyerekfili 35. születésnapjára sikerül már sínre tenni az új zenekart.

szentegyhazi_gyermekfilharmonia_ta-9266_b

- A vendégek és a programok számát tekintve egy kissé visszafogottabb volt az idei születésnap?

- Két oka van annak, hogy ezúttal nem több százas közönségnek szerveztük a Filinapokat: egyrészt ami tíz-húsz éve zajlott itt a születésnapjaink alkalmából, az majdnem megismételhetetlen, hiszen akkoriban nagy létszámú diákkórusokat hívtunk, ilyenek már nem léteznek. A kisebb létszámnak az is az oka, hogy nem kerek évfordulót ülünk, továbbá egészségi állapotom miatt sem mertem nagyobb kaliberű programsorozatot vállalni. Az idei születésnapon két meghívott csoport szerepelt: pénteken este a budapesti Járdányi Pál Zeneiskola diákjai egész estés kamarazenekari előadással örvendeztették meg a szentegyházi közösséget, szombaton este a Gyermekfilharmóniáé volt a színpad, vasárnap pedig az ózdi Bolyky Tamás Általános Iskola zenészei mutatkoztak be. Az ózdiakhoz is sok szállal fűződik a Gyerekfili, hiszen náluk már kétszer is énekeltünk, és ezen a nyáron is hivatalosak vagyunk magyarországi és lengyelországi turnénk alkalmával. Egyebek közt ezért is fontos számunkra a személyes kapcsolatok kialakítása és ápolása több zenekarral, iskolával. A meghívott zenekarok növendékei a fellépéseken kívül az esti táncházakért, nótaestekért is jöttek, ahol nagyon jól érezték magukat, hiszen késő estig nótáztak és húzták nekik a talpalávalót zenészeink.

- Hogyan értékeli az idei születésnapi hétvégét?

Tulajdonképpen a Szentegyházi Gyermekfilharmónia zenei napjainak rendezvényén elértük azt, hogy határok nélkül együtt lehettünk határon túli barátainkkal, közönségünkkel is.

(Forrás: Székelyhon.ro)

 

 

Beszámoló a Fili honlapján

Képtár a szombati Fili hangversenyről:

Danis János fotói

Tókos Attila fotói

 
pornhub desi sexy ass javteg.net