Főoldal

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Szerencsejáték Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa589
mod_vvisit_counterTegnap607
mod_vvisit_counterA héten4158
mod_vvisit_counterMúlt héten3956
mod_vvisit_counterA hónapban15942
mod_vvisit_counterMúlt hónapban18202
mod_vvisit_counterÖsszesen1509218

Jelenlegi olvasónk: 8
Mai nap: 2021. nov. 28.

postheadericon Haáz Sándor karnagy 60.

Budapesten a Belvárosi Ferences-templomban (Horváth Domokos felvétele)A Szentegyházi Gyermekfilharmónia immár harminchárom esztendeje fogalom. Nem csak Szentegyháza szimbóluma, hanem lassan Udvarhelyszéké, azt is mondhatnánk, hogy egész Székelyföld utazó nagykövete ez az együttes. Legutóbb most, december 23-án tért vissza ez a száznegyven fős társulat egy felvidéki és észak-nyugat magyarországi, hétnapos turnéról, amelyen nyolc koncertet mutattak be. Feltöltődve, élményekkel megrakodva, fáradtan, de ünnepi lelkülettel érkeztek haza. Ezt a mostani megérkezést és ünnepet váró pillanatot egy különös mérföldkő teszi emlékezetessé: az együttes karnagya, Haáz Sándor ma, december 24-én tölti 60. életévét. Nagy szeretettel köszöntjük őt! A Jóisten adjon neki erőt, kitartást, hogy még sokáig dirigálhassa a Filit, de egyúttal kihasználjuk az alkalmat egy röpke múltba nézésre és élőretekintésre is.

 

Budapesten a Belvárosi Ferences-templomban (Horváth Domokos felvétele)


"Amikor elvégeztem Marosvásárhelyen a főiskolát, nem volt túl sok lehetőség, el kellett foglalnom azt a helyet, amit felajánlottak. Így választottam Szentegyházát, az akkor még "Vlahica" néven működő kisvárost, amely egy nagyobbacska faluból és egy kisebb iparteleptől állott. Ez harminchét esztendővel ezelőtt történt. A vasüzemnek akkor majdnem háromezer dolgozója volt, a környék legnagyobb munkaadójának számított, olyannyira, hogy nem csak az idetelepedetteket és a helybelieket foglalkoztatta, hanem igen sok ember a vasüzembe ingázott a két Homoród-mentéről is" - kezdte a beszélgetést Haáz Sándor zenetanár, a Fili vezetője és karnagya.

 

1984-ben

1984-ben


Akkortájt a monoindusztriális környezet mellett igen erős volt még az itteni emberekben a mezőgazdasághoz való ragaszkodás. Több generáció élt együtt, egyazon életszerben vagy egymás közelében, marha- és lótartással, fakitermeléssel és -megmunkálással is foglalkoztak.

 

Pipirig vagy "Vlahica"

"Ami roppant fontos - tudtuk meg Haáz Sándortól -, hogy akkortájt, amikor odakerült, élő hagyományokat talált, amelyek világi és egyházi berkekben működtek. Éppen megalakult a fúvószenekar, de a római katolikus egyházközségnek és az iskolának is volt énekkara. Fellelhetők voltak a karácsonyi és húsvéti népszokások. Az emberek sok népdalt ismertek, s azokat a legkülönbözőbb helyszíneken, sokszor családi körben, munka közben is énekelték. A kocsma csak zengett a daltól akkoriban! Idős kántorok foglalkoztak a fiatalok zenei oktatásával, ennek volt köszönhető, például, hogy sokan játszottak hegedűn. Nagy létszámú, párhuzamos osztályok működtek mind a két általános iskolában, ipari líceum és szakiskola látta el képzett munkaerővel a gyárat. A Pionírházban zenekör működött, az iskolában a heti két kórusóra kötelező volt. A lehetőségek adottak voltak a Gyemekfilharmónia létrehozására. -Kezdettől olyan volt a környezet, hogy viszonylag könnyen lehetett "zenebirodalmat" építeni, átvettem a hegedűórák zömét, kisfúvósokat oktattam, zenekarosdit játszottunk. Az általam meghatározott létszám, amely az együtteshez kellett, a száznegyven gyermek, akik közül száz a kórusban, negyven a zenekarban tevékenykedik, már az első esztendőben összegyűlt. Úgyhogy örülhettem, hogy ezt a helyet választottam, s itt lehetek zenetanár. A következő lehetőség, a második település, ahová kezdő tanárként irányítottak volna, a Neamţ megyében levő Pipirig nevű település volt, ahol nem biztos, hogy ilyen szinten valósíthattam volna meg az elképzeléseimet. Vagy ki tudja?

Pártos időkben, de Kodály szellemében

Pártos időkben, de Kodály szellemében

 

Divatba jött a székelyruha

A múlt század nyolcvanas éveiben csak azon az úton lehetett járni, amelyet "pártunk és kormányunk" kijelölt. A Szentegyházi Gyermekfilharmónia is részt vett az akkori fesztiválokon, főleg a Megéneklünk, Románia! nevű seregszemle volt meghatározó jellegű, amely telítve volt ugyan ideológiával, de azért be lehetett lopni a kínálatba igen sok értéket. Nagy cselekedet volt már magában az is, hogy száznegyven gyermek székelyruhába öltözött és a népdalok, a kórusművek legjavát népszerűsítette szerte a megyében. Néha pedig azon kívül is. Azokban az években nem volt lehetőség külföldi fellépésekre.

 

Gyermekhangok Európáért (a Duna Televízió felvétele):

 

Kitárult a világ 1990 után

"A rendszerváltás itt is nagy változásokat hozott. Az 1990-es években főleg a férfiak keresték a külföldi boldogulást. Ekkor már sokkal kevesebb gyermek született és a vasüzem is elveszítette korábbi pozícióját. Ha létezik itt vasúti szállítás, akkor talán tovább működhetett volna a kohászat. A bánya bezárt, ércet nem termeltek ki, úgyhogy ez a nálunk majdnem kétszáz éves iparág elsorvadt.

A Fili életében azonban új szakasz kezdődött, megnyíltak a határok. Sokat kellett dolgoznunk, hogy a részben szinte évente változó tagságú együttes tartsa az elért színvonalat. Nem győztük teljesíteni a meghívásokat. Kialakult a téli és a nyári turnék rendje. A környező országokat, a teljes Kárpát-medencét, Közép-, Nyugat- és Észak-Európát keresztül-kasul bejárhattuk e huszonöt esztendő alatt."

 

Az OrszágházbanFilisnek lenni rangot jelent a kisvárosban

Mivel ma már kevesebb a gyermek, Kápolnásfaluból és Lövétéről is érkeznek ének- és zenekedvelő iskolások. Továbbra is az az elv, hogy lelkes műkedvelőkké váljanak a felnövők. Nincsen a környéken zeneiskola, de nem is a művésznevelés a cél. A tehetséges fiatalok egyébként innen is kiemelkedhetnek, mint ahogyan ez megtörtént több fiatal életében, akik a későbbiekben zenei pályára léptek. Sokan hobbizenészekké válnak, mások együtteseket alapítanak, a Filiből kinőtt pedagógusok hangsúlyt fektetnek a zenei nevelésre, mások együtt muzsikálnak a felnőtteknek létrehozott fúvószenekarban.

"Az évtizedek alatt mintegy ezer száz énekes, illetve hangszeren játszó tagja volt a Filinek. Ha hozzászámítom azt is, hogy sokan "csak" a társaság miatt és nem a színpad kedvéért járnak próbákra, akkor ehhez nyugodt szívvel még százötven-kétszáz főt hozzáadhatunk." Ez egy fél vasgyár! Haáz Sándor ilyen szempontból elégedett lehet, hiszen megmozgatta Szentegyháza lakóit a harminchárom év során, a zene által közösséggé kovácsolta az embereket. A helyi "huszármozgalom", illetve a turizmus is jórészt a Filinek köszönheti létét és fejlődését.

Nyári turné 2014. augusztus 14. és 24. között (Farkas Antal felvétele):

 

Hogyan tovább?

A karnagy - bár bevallja, hogy sokszor fárasztó tud lenni egy-egy koncertkörút - nem érzi, hogy lankadna az ereje, hogy belefáradt volna. "Most, az adventi turné alkalmával voltak olyan pillanatok, amikor azért elcsigázottnak éreztem magam, hiszen nyolc különböző helyszínen kellett színpadot és technikát építeni. Ezek mind-mind új kihívások, mert nincsen két egyforma terem. Most is többször előfordult, hogy fűtetlen templomokban léptünk fel, amelyekben fagyos a hangszer, elvész a hang. Egyébként az a jó előadás, amikor legalább egyszer vagy kétszer kiráz a hideg vezénylés közben, hogyha úgy érzem, hogy egy test egy lélek vagyunk a száznegyven gyermekkel. Mert minden koncert közös élmény és érdem! Ilyen pillanat többször előfordult ebben a hét napban. Az örömteli percekért érdemes vállalni a végeláthatatlan buszozásokat, a kapcsolattartás összes feladatát. Naponta meg kell újulni, újravarázsolni a hangversenyek hangulatát! Egy-egy koncertsorozat vége felé, már nem vagyunk teljes értékűek, de teljesítenünk kell mindenképp. Ilyenkor a jó koncertek emléke erőt ad a többihez!"

 

Haáz Sándor vallomása önmagáról és karnagyi munkájáról 4.10.-től (Farkas Antal felvétele):


 

A kapcsolattartás felelősség is

"Koncertmeghívásaink általában személyes kapcsolatok, baráti szálak mentén születnek. Amikor meghívnak egy-egy településre énekelni, az elsősorban azt jelenti, hogy a barátaink együtt akarnak velünk lenni. Sok rajongónk vidékünkről telepedett más városba, más országba, illetve volt filisek, akik évtizedek óta segítik a munkánkat. Közönségünk gyakran turistaként jár vissza hozzánk. És ehhez még hozzáadódnak a huszáros ismeretségein" Beszélgetünk, közösen éneklünk, olykor muzsikálunk is. Ezek a vonatkozások legalább olyan fontos részei a turnénak, mint az előadások. Barátságaink szükségesek a Fili életében."

Haáz Sándor Budapesten.

Haáz Sándor Budapesten. a Belvárosi Ferences Templomban tartott koncerten, 2015. december 22. (Berlinger Gábor felvétele)


Az adventi turné legemlékezetesebb koncertje a Budapest-Belvárosi Ferences-templomban tartott előadás volt. Korábban ott éppen szentmise zajlott, és annak közönsége kiegészült az előadásra érkezőkkel. A kiváló akusztikájú templomban, előadóként és zeneszerzőként is gyakran megfordult annak idején Liszt Ferenc, aki igencsak kedvelte ezt a helyet. A gyönyörű barokk templom több mint ezer férőhelyes, most zsúfolásig megteltek a karzatok is. Idősebb hölgyek észrevették, hogy elől "üres" székek vannak (a zenekar számára!), ezeket gyorsan elfoglalták. Nehéz volt igazságot tenni, helyet csinálni, végül a zenekar másképp állt-ült, a karnagy pedig a tömegből vezényelt. Az élmény azonban csodálatos volt, kárpótolt mindenért.

 

Át a Nagy Vízen?

A Filinek van egy Kanadába szóló meghívása: 2017. július 1-én a hatalmas ország nemzeti ünnepén, a Canada Day alkalmából kellene fellépni. Ezen a napon mintegy negyven ott élő, a kanadai nép részét képező nemzetiség fogja együtt ünnepelni az ország függetlenségének százötvenedik évfordulóját. A kanadai magyarok is szerves alkotórészét képezik ennek a hatalmas nemzetnek. Részükről szól az ünnepi meghívás, szeretnének a székely gyermekek számára egy olyan előadókörutat szervezni, ahol bemutatkozhatnának ottani véreinknek és mindazoknak a közösségeknek, amelyek meghívják őket. Ez a nagy utazás már körvonalazódik, azonban pillanatnyilag csak az összeg egynegyede áll rendelkezésre. A karnagynak viszont rendkívüli a feladata és a felelőssége: 2017-re fel kell frissítenie az együttest, mert a vezéregyéniségek és a nagy rutinnal rendelkező zenészek, énekesek közül sokan hiányozni fognak. Vizsgaidőszak lévén, számolni kell azzal, hogy a majdani nyolcadikos, illetve az érettségiző filisek pótlásáról gondoskodjon. Bőven akad tennivalója.

hegeduvel

 

Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Szentegyháza?

Három város, amely meghatározza Haáz Sándor életét. Udvarhely a szülőváros, Vásárhely a gyermek- és ifjúkor, Szentegyháza a pedagógusi és közösségépítői munka helyszíne. Melyik kedvesebb? Vajon melyik szerepe erősebb? Vagy Bermuda-háromszögben érzi magát a karnagy? "Nem éreztem soha elveszve magam. Mind a három helyen van lakásom, pizsamám, fogkefém - mondja -, de azért nyilvánvaló, hogy mindenik helynek más-más szerepe volt és van a mostani életemben. Vásárhely inkább a múlt, de sok a régi barát és ismerős, úgyhogy ragaszkodom a marosvásárhelyi levegőhöz. Udvarhely pedig a legközelebbi "nagyváros"; talán itt töltöttem az életem legnagyobb részét, itt a családi házam, innen ingáztam sok éven keresztül. Szentegyháza szakmai sikereim helyszíne, a közösség minden tagja ismerősöm, itt otthon/ott itthon érzem magam. Mind a három helyre nagy szükségem van, mert éltető erőt adnak és változatosságot."

Vezénylés közben (Farkas Antal felvétele)

Vezénylés közben (Farkas Antal felvétele)

 

Társadalmi kihívások is vannak

"Hogyha a kilencvenes években inkább a férfiakat csábította ideiglenesen a vendégmunka, ma ez a jelenség a nőket is érinti. Sokan járnak külföldre a megélhetésért, a fiatalok és a családanyák közül is. A beáramló pénzzel együtt rengeteg új hatás éri a közösséget. Ahogyan a település építészeti képét szétfeszíti ez az új idő és módi, úgy mennek végbe jelentős változások a lelkekben. Ha az életformát nem is vagyunk képesek megőrizni a maga teljességében, akkor legalább a föld és a hagyományok szeretetét valahogyan, vagy annak egy részét mindenképp jó lenne magunkban viselni az elkövetkezőkben. Ez az esélyünk ahhoz, hogy az arcunk megmaradjon. Minden közösen megtanult és előadott népdallal hozzáadhatunk valamit a holnaphoz."

A Madarasin

A szabadságharcra toboroznak a Madarasin (2014)


Ezekkel a keresetlenül, őszintén áradó szavakkal Haáz Sándor kijelölte magának a feladatokat. És nekünk is sugallt valamit, akik nem vagyunk, sem igazi filisek, sem szentegyháziak. Csak akkor haladhatunk a jó úton előre, ha közben megtartjuk és továbbvisszük a múlt által közvetített vagyont. Ilyen olvasatban minden székelyföldi ember filisnek érezheti magát egy kicsit, mert a hozott és felmutatott érték közös, vagyis a miénk lehet, ha akarjuk?

Simó Márton

 

Forrás: Élő Székelyföld

 
pornhub desi sexy ass javteg.net