Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa81
mod_vvisit_counterTegnap582
mod_vvisit_counterA héten4118
mod_vvisit_counterMúlt héten5363
mod_vvisit_counterA hónapban13018
mod_vvisit_counterMúlt hónapban20548
mod_vvisit_counterÖsszesen2034969

Jelenlegi olvasónk: 12
Mai nap: 2024. máj. 18.

postheadericon A nemzetgyűlésre emlékeztek Agyagfalván

Huszárok vonultak fel, politikusok mondtak beszédeket az agyagfalvi réten lévő szoborcsoportnál, ahol az 1848-as Székely Nemzetgyűlésre emlékeztek a jelenlévők. A közösségi emlékház avatásánál a Szentegyházi Gyermekfilharmónia adott csodálatos hangversenyt. Az ünnepségen szolgálatot teljesített a Szentegyházi Huszárbandérium, a hangversenyen pedig a huszárok a Filivel együtt énekeltek.

 

A Székelyhon beszámolója:

A székelység az agyagfalvi réten fogalmazta meg az egységes magyar nemzetet megtestesítő király, illetve a mindenkori magyar kormány melletti hűségét, ez a fogadalom pedig ma is érvényes - jelentette ki a szerdai megemlékezésen Farkas Mózes polgármester. Rámutatott, a mostani esemény azért is különleges a helyiek számára, mert először ünnepelhetik a magyarországi Országgyűlés által tavaly törvénybe iktatott székely-magyar összetartozás napját. Ezután köszönetet mondott mindazon intézményeknek, amelyek támogatást nyújtottak az agyagfalvi réten lévő szoborcsoport felújítására, ugyanakkor a közelben megépített emlékház létrehozására. Beszéde végeztével koszorúkat helyezhettek el a jelenlévők a szoborcsoport talapzatán.

Innen vonult át a tömeg a közelben épült emlékház megnyitójára, ahol elsőként Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete osztotta meg gondolatait. Szerinte a kis múzeum Hargita megye meghatározó helyszínévé válhat, ahol a látogatók megismerkedhetnek az agyagfalvi gyűlés hagyományával és annak eszmeiségével. Hangsúlyozta, az 1848-as nemzetgyűlés óta senki nem vonhatja kétségbe, hogy a székelyek ugyanolyan magyarok, mint bárki más Magyarország vagy Erdély területéről. Erről pedig éppen maguk a székelyek döntöttek. Markó Béla, az RMDSZ korábbi szövetségi elnöke kijelentette, nemhogy egy nemzet, de még egy család életében sem mindegy, hogy miként emlékezünk, hiszen a hibák állandó felemlegetése legalább annyira rossz, mintha mindig mindent elnéznénk egymásnak. Úgy érzi, hogy az Agyagfalván történtek nincsenek eléggé benne még a székelység emlékezetében sem, ezért is örül a kis múzeum létrehozásának, amely Antal István, volt parlamenti képviselő munkáját dicséri. Az agyagfalvi eszme a székely összetartozás - fogalmazott. Közölte, a nemzet közös céljai mellett az sem mindegy, hogy ezeket miként valósítjuk meg, hiszen megvan az ideje a felkészülésnek és a küzdelemnek is. Nekünk ma feladatunk van. Nem csupán magyarok szeretnénk maradni, hiszen az máshol is lehetséges. Erdélyben, Székelyföldön kell méltó életet teremteni magunknak magyarként - fordult a tömeghez.

"A belső harcok nem dúlhatják szét közösségünket, nem adhatunk teret a pártoskodásnak és azoknak, akik újra és újra viszályt szítanak" - magyarázta Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke. Kiemelte, a székelyföldi megyék között ma is szoros együttműködések vannak több téren is: például fejlesztésekben és a kulturális örökség védelmében. Rámutatott, nemzetünk csak akkor tud megmaradni, ha vigyázunk egyediségünkre, ezért ez ma a közös cél. Antal István, az Agyagfalva 1848 alapítvány elnöke elmondta, már ezelőtt több mint száz évvel is szerettek volna létrehozni egy emlékházat a helyiek, ám próbálkozásaik akkor meghiúsultak. A mostani siker ugyanakkor az összefogásnak köszönhető, legyen szó intézményekről, cégekről, illetve a projektet támogató emberekről.

Felidézte, még 2013-ban készítették el az épület alapját, két évre rá viszont majdnem le kellett álljanak a munkával, hiszen nehéz helyzetbe kerültek. Akkor éppen egy ifjúsági szervezet mentette meg a projektet. Ez is bizonyítja, hogy a székelységnek jövője is van. Legfiatalabb felszólalóként Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke úgy vélte, hogy csak akkor lehet jövőt építeni a szülőföldünkön, ha az kölcsönös tiszteleten és elfogadáson alapul a többségi nemzet tagjaival. Köszönetet mondott mindazoknak, akik küzdöttek azért, hogy ma magyarul beszélhessünk Székelyföldön, hogy magyar nyelven tanulhatott és hogy szabadon emlékezhetünk, ráadásul van hová hazamenjünk. "Olyan sokat küzdött a nemzet, olyan sokat harcoltunk, hogy talán nekünk fiataloknak most már az lenne a feladatunk, hogy jó békéket is kössünk" - zárta beszédét.

 

Forrás: Székelyhon

 

FOTÓTÁR (Katona Szabolcs)

 
pornhub desi sexy ass javteg.net