Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa55
mod_vvisit_counterTegnap582
mod_vvisit_counterA héten4092
mod_vvisit_counterMúlt héten5363
mod_vvisit_counterA hónapban12992
mod_vvisit_counterMúlt hónapban20548
mod_vvisit_counterÖsszesen2034943

Jelenlegi olvasónk: 8
Mai nap: 2024. máj. 18.

postheadericon XIII. Őszi Hadjárat

A XIII. Őszi Hadjárat idén is nagyon sok hagyományőrzőt vonzott szerte a Kárpát-medencéből. A Szentegyházi Gyermekfilharmónia ünnepi hangversenyére már egy órával a kezdés előtt szinte megtelt a nagyterem, hagyományőrző katonák, vendégek és helyiek mind-mind a Filit várták.

A Fili a hangverseny első felében az augusztusi északi turné dalait adta elő svédül, majd elhangzott az "Erdélyország felől" című huszárdal, a "Gyertek székely fiúk" strófánál pedig felvonultak a Szentegyházi Huszárbandérium tagjai a színpadra és felkapaszkodtak a legfelső sorba. Ettől kezdve katonadalok zengtek, többségük kánonban, felemelő volt a lágy lányos hang és az erős férfihang játéka.

A koncert nagy meglepetése a szólóének volt: Dániel Kinga, a Fili "örökös" szólistája, párjával, Orbán Kálmánnal (aki a Jobbágytelki Hagyományőrző Tánccsoport vezetője) közösen adta elő a "Piros az ostorom nyele" című dalt, melynek harmadik és negyedik, a szabadságharcra emlékező versszakát a kórussal együtt énekelték. Szívbe markoló előadás volt!

 

A koncert szünetében került átadásra a Székely koszorú, amely az erdélyi hagyományőrzésért legtöbbet tévő bajtársakat tünteti ki. A koncert végén a himnuszokat a teljes nézőtérrel együtt énekelte a Huszáros Fili, örök emlék marad mindenki számára, aki részt vehetett rajta. Haáz Sándor tanár úr és tanítványai hosszas vastapsot érdemeltek ki, a közönség lelkileg feltöltődve kapaszkodott fel másnap a szekerekre és indult el a toborzó körútra.

A koncert után hosszan tartó énekóra vette kezdetét a Fii főhadiszállásán, párhuzamosan a huszár laktanyában is zajlott az élet, az anyaországból folyamatosan érkező vendégeket fogadták és vendégelték meg huszár bajtársak. Berlinger Dorottya, a Fili külsős tagja, aki abban a megtiszteltetésben részesült, hogy már 8 éve részt vehet a Fili hangversenykörútjain és német bemondóként is többször szerepelt a nyugati turnékon, Haáz tanár úrnak és Szabó Enikő tanárnőnek Kertai Zalán festőművész által készített festményt adott át. A nótaest hajnalig tartott, a vonós művészeket Vesztergám Miklós tárogatós támogatta.

Szombaton a hadjáratos szekerekre a filisek is felkapaszkodtak a zenészek és néptáncosok társaságában. A toborzókon Haáz tanár úr vezetésével a zenekar adta a hangulatot, pörögtek a székely szoknyák, hatalmas volt a hangulat.

 

BG

Fotótárak:

Fili koncert - Danis János fotói

Őszi hadjárat Garamvölgyi György fotói

Őszi hadjárat Szenthe Ádám fotói

 

Kapcsolódó cikkek:

XIII. Őszi Hadjárat - Budai 2. Honvédzászlóalj

Olyan szép a történelmünk, hogy Lövétén a hétvégén újra be is mutatták -  Transindex.ro

Toborzás és sorozás: huszárnótáktól visszhangzott a völgy - Székelyhon.ro

 
pornhub desi sexy ass javteg.net