Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa52
mod_vvisit_counterTegnap582
mod_vvisit_counterA héten4089
mod_vvisit_counterMúlt héten5363
mod_vvisit_counterA hónapban12989
mod_vvisit_counterMúlt hónapban20548
mod_vvisit_counterÖsszesen2034940

Jelenlegi olvasónk: 12
Mai nap: 2024. máj. 18.

postheadericon Irány Csángóföld!

Augusztus 21-25 időszakban Lészpedre és még három településre (Gajdár, Lábnyik és Magyarfalu) utazik a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Haáz Sándor karnagy vezetésével.  A Filisek régi dédelgetett vágya, hogy kipróbálják a román nyelvtanulást a moldvai csángó vidéken. Közismert a csángó nép fantasztikus magyarsága, de fokozatosan az is tapasztalható, hogy a jelenlegi generációváltásnál megszakadni látszik a kultúra továbbadásának lánca. Szentegyházán viszont a román nyelv kellő ismeretének hiánya a probléma. A cél, hogy mindenki jól járjon: a székely románul, a csángó pedig magyarul fog szavakat, mondatokat "fölszedni".

 

A Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban már hagyományossá vált, 2016. november 19-én (ez alkalommal Magyarfaluban) már a XIII. alkalommal megszervezett Szeret-menti Népdal-vetélkedőt, a Szentegyházán már korábban többször is sikeresen megszervezett és bejáratott Homoródmenti Népdalvetélkedő mintájára indítottuk útjára, közösen a Szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetőjével, 2004. október 24-én a pusztinai kultúrotthonban. A Moldvai Csángómagyar Oktatási Program és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia szétválaszthatatlan testvérkapcsolata ekkor kezdődött.

 

Augusztus 21-25 időszakban Lészpedre és még három településre (Gajdár, Lábnyik és Magyarfalu) utazik a Szentegyházi Gyermekfilharmónia (röviden csak Fili), Haáz Sándor karnagy vezetésével. Az 1982-ben alakult együttes ma már 140 székelyruhás taggal áll színpadra, fúvós és vonós zenekarral, kórussal kísérve.

 

A két autóbusszal érkező, körülbelül 100 főt számláló csapatot, négy különböző moldvai magyar közösség fogadja be 4 éjszakára (21-24). Kedves vendégeink fizetnek ezért, ugyanakkor a moldvai magyar gyermekekkel együtt élik meg a mindennapokat, nem várják el, hogy fizető vendégként kezeljük őket. Csatlakoznak a család mindennapjaihoz, elmennek az üzletbe, mezőre, hiszen számukra sem idegen a mezei munka, délután együtt játszanak a helyi gyermekekkel, együtt barangolnak a faluban, megismerve a faluban fontos helyeket. Még csak az sem elvárás a részükről, hogy csak és kimondottan magyarul kommunikáljanak velük a helyiek. Nem rejtett cél, hogy a Székelyföldről érkezett kis vendégek szeretnék román nyelvtudásukat élesben is kipróbálni, ezen javítani, ezt fejleszteni. Természetesen a helyi, archaikus magyar dialektus is igazi csemege lesz számukra, ezt minden bizonnyal sokáig fogják még használni, otthon emlegetni, biztosan merjük remélni, hogy több kifejezést át fognak honosítani a saját szókincsükbe. Ez későbben igazán fontos lehet az eddig meg nem értett moldvai magyarok és "igaz magyarok" közötti távolságok leküzdésében.

 

A délelőtti, családi programokat délutánra felváltják a közös együttlétek. Magyarfaluban főpróba (augusztus 23), Lészpeden templomi koncert (augusztus 24), majd Bákóban egy nagy közös koncert (augusztus 25) van betervezve. Közös estebéd egy közösségi téren vagy házban, bográcsgulyás, majd ezt követően (vagy megelőzően) főpróba és koncert, román repertoárral is megfűszerezve.

 

A Szentegyházi Gyermekfilharmóniát sokan Székelyföld kulturális nagyköveteként emlegetik, ez a fajta finomdiplomácia minden bizonnyal segít abban, hogy a tömbrománságban pozitív kép alakuljon ki a romániai magyar kisebbségről.

A Moldvai régió egyik legfontosabb városában, a "csángók fővárosa"-ként emlegetett Bákóban megtartott koncert után nem érnek véget közös kalandjaink. A Szentegyházi Gyermekfilharmónia teljes csapata és a vendéglátó közösségek legénekesebb gyermekei (27 fő), a bákói Cancicov parkban elfogyasztott estebéd után 3 autóbusszal rohanják le a román tengerparti Eforie Sud-ot, hogy még további négy éjszakát (26-27-28-29) töltsenek együtt erdélyi és moldvai magyar gyermekek, teljesen román környezetben. A tengerparti nyaralás költségeit (útiköltség, szállás és teljes ellátás) a Szentegyházi Gyermekfilharmónia és budapesti társalapítványa, a Gyerekfiliért Alapítvány, illetve részben a Pillangó Alapítvány biztosítja.

 

A szervezők

 

A turné részleteiről a fili.ro oldalon olvashatnak!

 
pornhub desi sexy ass javteg.net