Főoldal

Fili 40

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Szerencsejáték Zrt.

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa38
mod_vvisit_counterTegnap582
mod_vvisit_counterA héten5165
mod_vvisit_counterMúlt héten4996
mod_vvisit_counterA hónapban12975
mod_vvisit_counterMúlt hónapban20548
mod_vvisit_counterÖsszesen2034926

Jelenlegi olvasónk: 3
Mai nap: 2024. máj. 18.

postheadericon Haáz Sándor: nem gondoltam volna, hogy 35 éven keresztül létezni fog a Fili

Egykori és jelenlegi tagjaival, vendégeivel, segítőivel közösen ünnepelte fennállásának harmincötödik évfordulóját a Szentegyházi Gyermekfilharmónia. Péntek este a régi tagokból verbuválódott Öregfilisek és a jelenlegi tagok felejthetetlen koncertjét hallhatta a közönség a zsúfolásig telt szentegyházi Gábor Áron Művelődési Otthonban. Másnap vezetőjükkel, Haáz Sándorral beszélgettünk az elmúlt évekről, jelenről és jövőről.

 

"Évente újra kell alkotni a viszonyulást a pedagógiához, mindig új trükkök kellenek, hiszen a mai gyerekek elképesztően gyorsak és informáltak, éppen akkor, amikor én lassulni kezdek" - jegyezte meg Haáz Sándor karnagy, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetője és alapítója. Óriási szerencsének tartja, hogy a mostani tagok szülei is a Filiben szocializálódtak, hasonló fegyelemben részesültek, ugyanakkor ismerve a családtagokat tudja azt is, mit várhat a gyerekektől.

 

A jó filis jó tanuló, jó sportoló, jó társ és jó közösségi ember, aki ismeri a szabályokat - jellemezte a formáció tagjait.

Elmondása szerint a több mint három évtizedet három fő korszak jellemzi. Az első, az 1982-es megalakulást követő időszak Haáz Sándor saját korszaka, amikor "bezzeg fiatal volt", ezt követte az 1990-től 2000-ig tartó laza, meglehetősen zűrzavaros időszak, amikor a társadalomban a "szabad rablás" folyt, a kórus rendje is fellazult, majd jött az uniós világ, ahol átalakultak az értékek - a társadalmi változás a karnagy szerint a gyerekeken is leképezhető volt.

 

Fennállása alatt 1389 gyerek fordult meg a Gyermekfilharmóniában, összetartásuk és a velük való munka nem kis türelmet, pedagógiai érzéket, empátiát, humort és elképesztő gyermekszeretetet követel vezetőjüktől. Pedagógusi munkája kezdetétől (1978) máig nagyon jó hangulatú zeneórákat tart a településen. Régen nagy létszámú, negyven főt is meghaladó osztályok voltak, amelyekben legalább harmincan igen jól énekeltek. Mára romlott ez az arány, de még mindig kerülnek ki jó képességű gyerekek, hiszen elmondása szerint nagyon jó fülű közösségben tevékenykedik.

Minden iskolai osztály egyharmada most is filis. Sokat kísérletezett, míg kialakult az összhang a zenekar és a kórus között: így állandósult a száznegyvenes létszám, negyventagú zenekarral és száz énekessel, ami a látványban is megmutatkozik. Voltak néha kivételek, így 1989-ben Szatmárnémetiben 114-en, 1990-ben Budapesten 196-an léptek fel.

 

Nagy volt a létszám, ötven zenész és százharminc kórustag. Parádés látvány volt, nagyon jól felkészült gyerekekkel - emlékezett vissza a karnagy.

 

Az idők folyamán roma és román anyanyelvű gyerekek is énekeltek a Filiben, ugyanakkor bár többségük szentegyházasfalvi és kápolnásfalusi, jelenleg négy "légiós" is van az együttesben, akik jobbára az internet segítségével tartják velük a ritmust: egyikük nagyváradi, másikuk Kézdiszentkereszten él, ketten pedig budakesziek.

 

Hogyan tovább?

 

"Általában rövid távon tervezek, most már egy évre. Nem hittem volna, hogy harmincöt éven keresztül létezni fog a Fili. Már az is nagy dolog volt, amikor 1983-ban megnyertük az országos versenyt (Megéneklünk, Románia - Cântarea României), aztán '85-ben megint megnyertük. '87-ben úgy ünnepeltük az ötéves fennállást, hogy valószínűleg nem leszünk sokáig. Nem egyszerű a családot, gyermeket érdekeltté tenni a hangszerezésben, a kórus pedig favágómunka, rendszeres, fárasztó. Egy kamasztól nem lehet elvárni, hogy az éneklés szépségéért tegye, az egészet azonban bearanyozza a turné csodája" " magyarázta. Általában évente két turnén, egy nyárin és egy télin vesznek részt, emellett vannak kisebb fellépéseik.

 

Idén június 24. és július 5. között Kanadában vendégszerepelnek, visszatérésük után pedig egy bákói koncertre készülnek. A csángó gyerekekkel közösen a tengerpartra is leutaznak, majd itthon látják vendégül őket. Mindennek fontos pedagógiai célja is van, hiszen az itteniek nem tudnak románul, az ottaniaknak pedig a magyar okoz gondot " Haáz úgy véli, az együttlét sokat segít a nyelvtanulásban mindkét közösség gyerekeinek.

 

Dósa Ildikó (Székelyhon)

Forrás: Székelyhon

Fotók: Tamás Attila

 
pornhub desi sexy ass javteg.net