Főoldal

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Szerencsejáték Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa591
mod_vvisit_counterTegnap607
mod_vvisit_counterA héten4160
mod_vvisit_counterMúlt héten3956
mod_vvisit_counterA hónapban15944
mod_vvisit_counterMúlt hónapban18202
mod_vvisit_counterÖsszesen1509220

Jelenlegi olvasónk: 6
Mai nap: 2021. nov. 28.

postheadericon A Szentegyházi Gyermekfilharmóniával emlékeznek a madéfalvi veszedelemre

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia 2017. január 6-án 19:00 órakor a szalárdi református templomban jótékonysági hangversenyt ad, a bevételt a szervezők a Szentjobbi Szent István Szociális Központ és a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon részére ajánlják fel.

A Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület 2007-ben szervezte meg első év eleji portyáját, melynek célja a lovak és lovasaik "átmozgatása", a huszárok találkozása, tudtuk meg Zatykó Istvántól, az egyesület elnökétől, aki hozzátette: a kerek évfordulót emlékezetessé teszik, a hagyományos programot kiegészítik. Ez azt jelenti, hogy az idei portya három napos lesz, január 6-án, pénteken kezdődik, amikor 19 órától a szalárdi református műemléktemplomban a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertezik. A Hargita megyei Szentegyházával a huszárok már régóta kapcsolatban vannak, részt vesznek egymás rendezvényein, most révükön jön létre a koncert, melynek során a Haáz Sándor karnagy vezette európai hírű előadók a számukra eddig fehér foltnak számító Kolozsvár és Budapest közötti területen is bemutatkoznak.

 

Jótékonysági koncertről van szó, melynek bevételét a szentjobbi Szent István Szociális Gyermekotthon és a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon javára ajánlják fel. Nem feltétlen pénzbeli felajánlásokat várnak, mondta el Zatykó István, hozzátéve: meghívást tolmácsolnak a környékbeli önkormányzatoknak is, akik bármivel támogathatják a gyerekotthonokat, amire azoknak szükségük van. A mintegy 1,5 órás koncert "nemzeti jellegű" lesz, a várhatóan 130 tagú kórus és zenekar néhány kísérő társaságában érkezik Szalárdra, másnap pedig már Marosvásárhelyen lépnek fel. Utóbbi azt jelenti, hogy már útra fognak készülődni, amikor szombaton megkezdődik a huszártalálkozó hagyományosnak mondható programja, melyre - Zatykó István megfogalmazása szerint - Szentgyörgytől Kaposvárig várnak vendégeket.


2017. január 7. Marosvásárhely, Kultúrpalota

A Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében Marosvásárhelyen is megemlékeznek a Madéfalvi veszedelem évfordulójáról.

 

A rendezvényt január 7-én 18 órától tartják a Kultúrpalota nagytermében. A 2016-ban Gábor Áron díjjal kitüntetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia gálaestje is lesz ez egyben.

 

A szervezők arra biztatják az érdeklődőket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt Madéfalván, a vértanúk emlékművénél szervezett délelőtti megemlékezésen, illetve este Marosvásárhelyen a Szentegyházi Gyermekfilharmóniával emlékezzenek meg a 253 évvel ezelőtt legyilkolt csíki és háromszéki székelyekről.

 

Az 1762-től 1764 januárjáig tartó, egész Székelyföldet átfogó székely nemzeti ellenállás a közösségi akarat példája a ma élők számára, míg a gyermekek előadása a jövőbe vetett bizakodásunk forrása lehet.

 

A Mádéfalvi veszedelemről Babucs Zoltán történész írása itt olvasható.

 

Az eseményre január 7-én 15.30-kor a székelyudvarhelyi Lidl üzlet parkolójából autóbusz indul, feliratkozni az EMNT Vár utcai irodájában, illetve a 0266-210 575-ös telefonszámon lehet.

 

Források: Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület, Erdély Online, Székelyhon.

Fotó: Erdély.ma

 
pornhub desi sexy ass javteg.net