Főoldal

Kanada 2017

Európa-turné 2011

A Fili honlapja

Huszárok

Támogatás adóból

Keresés
Főtámogatóink

Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Szerencsejáték Zrt.

Látogatók 2010.12.05.óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa124
mod_vvisit_counterTegnap428
mod_vvisit_counterA héten1139
mod_vvisit_counterMúlt héten3759
mod_vvisit_counterA hónapban8715
mod_vvisit_counterMúlt hónapban14064
mod_vvisit_counterÖsszesen1082816

Jelenlegi olvasónk: 8
Mai nap: 2019. szept. 19.

postheadericon Két és félezer székely ruhás Csíksomlyón

A csiksomlyoi nyeregben, a Harmashalom-oltarnal kerult megrendezesre szombaton az Ezer Szekely Leany Napja. Az evrol evre megrendezett talalkozo a szekely nepviselet, neptanc es nepzene evente megszervezett hagyomanyorzo talalkozoja, amelyre rendszerint julius elso hetvegejen kerul sor Csikszeredaban. A Fili minden evben nagy letszamu csapattal kepviseli Szentegyhazat az esemenyen.

 

A rendezveny reggel 8 oratol kezdodott gyulekezovel Csikszereda varosanak bejaratainal, majd unnepelyesen vonultak a Szabadsag terre. Onnan a nepviseletbe oltozott leanyok, legenyek felvonultak a csiksomlyoi nyeregbe. Az unnepi beszedeket kovetoen a hagyomanyorzo neptanccsoportok eloadasait tekinthette meg a kozonseg. Volt nepviseletmustra, kozos jatek es tanc. A Hargita Nemzeti Szekely Nepi Egyuttes bemutatta Janos vitez cimu eloadasat. Este 7 oratol tanchaz varta az erdeklodoket.Az Ezer Szekely Leany Napja lehetoseget teremt a szekely nepviselet es nepmuveszet ertekeinek bemutatasara, megorzesere, nepszerusitesere. Az 1931-es elso rendezveny utan nehany evig meg sikerult megszervezni a talalkozokat, majd 1990-ben elevenitettek fel ujra, megorizve eredeti hagyomanyapolo szerepet.Az esemeny seregszemlevel kezdodik, Csikszereda foteren felvonulnak a szekely falvak nepviseletbe oltozott leanyai es legenyei, nepi jatekok bemutatasaval, kortanccal szorakoztatjak az osszesereglett kozonseget.

 

Csikszeredabol egyutt vonulnak ki a csiksomlyoi nyeregbe Csik kulonbozo videkeirol es a Szekelyfold tavolabbi tajairol sajatos nepviseletukben erkezo, neptancukat, nepzenejuket es nepdalaikat magukkal hozo hagyomanyorzo csoportok. A szentmiset koveti a nepviselet a nepdal es a neptanc tobb oras unnepe, a hagyomanyos nepviseletbe oltozott csoportok bemutatkozasa a nyeregben epult Harmashalom-Oltar szinpadon. Az idei rendezveny tiszteletbeli hazigazdaja Csikrakos kozseg volt.

 

Evrol-evre tobb nepviseletest szamolnak ossze az Ezer Szekely Leany Napjan. Szombat estere kiderult, hogy 1726 leanyt, asszonyt es tobb mint 868 fiut, ferfit regisztraltak. A becslesek szerint

 
pornhub